Συμβουλές, Χρήσιμα

5 συμβουλές για τα ελαστικά αυτοκινήτου πριν το ταξίδι

5 συμβουλές για τα ελαστικά αυτοκινήτου πριν το ταξίδι

Ελέγξτε και συντηρήστε τα λάστιχα του αυτοκινήτου σας πριν το ταξίδι

Ακόμα και αν φέτος το καλοκαίρι δεν θα είναι όπως όλα τα προηγούμενα, εμείς δεν θα χάσουμε ευκαιρία και θα κάνουμε κάποιο ταξίδι με το αυτοκίνητο μας. Ίσως φέτος οι πιθανότητες για ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο είναι περισσότερες απ΄ότι τα προηγούμενα χρόνια. Αφού το πάρετε απόφαση και εφοδιαστείτε με την καλύτερη σας διάθεση, βάλετε την πιο ταξιδιάρικη σας μουσική και τα γυαλιά ηλίου, είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε.

Μην ξεκινάτε ακόμα. Τραβήξτε χειρόφρενο. Ξεχάσατε να κάνετε κάτι σημαντικό, έλεγχο στα ελαστικά του αυτοκινήτου σας πριν ξεκινήσετε. Τα λάστιχα του αυτοκινήτου σας είναι από τα πιο σημαντικά εξαρτήματα του και πρέπει να διασφαλίσετε ότι είναι σε εξαιρετική κατάσταση πριν ξεκινήσετε το ταξίδι. Οπότε λιγάκι ακόμα υπομονή. Δώστε λίγα λεπτά στον έλεγχο των ελαστικών πριν φύγετε για το ταξίδι.

 

1. Ελέγξτε την πίεση

Είναι πολύ σημαντικό να ελέγξετε την πίεση των ελαστικών σας πριν ξεκινήσετε για κάποιο ταξίδι ή πριν φορτώσετε το όχημα σας. Η οδήγηση του αυτοκινήτου με λάθος πίεση στα ελαστικά μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα ελαστικά σας και να επηρεάσει την οδηγική συμπεριφορά του αυτοκινήτου και την κατανάλωση αυτού.  Σε κάθε όχημα υπάρχει αυτοκόλλητο με τις προτεινόμενες πιέσεις ελαστικών από το κατασκευαστή του οχήματος. Το αυτοκόλλητο αυτό μπορεί να βρίσκεται σε διαφορετικά μέρη ανάλογα με την μάρκα του οχήματος. Τα πιο συνηθισμένα μέρη για να το αναζητήσετε είναι: η κολόνα στην πόρτα του οδηγού, η κολόνα στην πόρτα του συνοδηγού και το πορτάκι για το ρεζερβουάρ καυσίμων. Σημαντική προϋπόθεση για να ελέγξετε την πίεση των ελαστικών σας είναι να είναι κρύα.

2. Προσοχή στο πέλμα

Η μόνη περίπτωση που θέλετε τα λάστιχα του αυτοκινήτου σας να είναι σλικ (ή φαλακρά ελληνιστί)  είναι αν είστε οδηγός αγώνων. Τα ελαστικά του αυτοκινήτου σας θα πρέπει να έχουν επαρκές πέλμα σε όλο τους το μήκος και πλάτος. Για την ακρίβεια ο νόμος ορίζει ότι το ελάχιστο πέλμα θα πρέπει να είναι 1,6 χιλιοστά σε όλο το ελαστικό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κέρμα του Ευρώ για τον έλεγχο. Η διαδικασία είναι πολύ απλή, πάρτε ένα κέρμα του ενός Ευρώ και τοποθετήστε την σε μια χάραξη του πέλματος του ελαστικού σας, αν το πέλμα καλύπτει το σύνολο του χρυσού δίσκου τότε τα ελαστικά σας είναι εντάξει (δείτε την παρακάτω φωτογραφία). Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία σε διάφορα σημεία του πέλματος. Ένα άλλο σημείο το οποίο θα πρέπει να προσέξετε είναι η ανομοιομορφία στην φθορά του ελαστικού, αν για παράδειγμα η εσωτερική πλευρά είναι πιο φθαρμένη σε σχέση με την εξωτερική.

 

3. Μην φοβηθείτε να γονατίσετε

Ο σχολαστικός και εκτενής έλεγχος των ελαστικών του αυτοκινήτου απαιτεί να γονατίσετε για να μπορείτε να έχετε καλύτερη εικόνα των ελαστικών. Όπως και παραπάνω αναζητάτε ανομοιομορφία στην φθορά, τυχόν εγκοπές, ρωγμές, εξογκώματα και ξένα σώματα (πχ ένα καρφί).  Αν παρατηρήσετε ένα εξόγκωμα στα ελαστικά σας, να γνωρίζετε ότι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο και θα πρέπει να αλλαχθούν άμεσα. Απευθυνθείτε στο πλησιέστερο κατάστημα ελαστικών και αντικαταστήστε τα φθαρμένα ελαστικά.

 

4. Αλλάξτε θέση στα ελαστικά σας

Η αλλαγή της τοποθέτησης των ελαστικών (εμπρός – πίσω ή δεξιά – αριστερά) συνίσταται από τους κατασκευαστές ελαστικών αυτοκινήτου. Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνετε την ομαλότερη φθορά των ελαστικών και έχετε καλύτερη πρόσφυση. Ιδανικό είναι να αλλάζετε την θέση των ελαστικών κάθε 5.000 – 8.000 χιλιόμετρα. Προσοχή όταν αλλάζετε θέση στα λάστιχα, ορισμένα ελαστικά έχουν συγκεκριμένη φορά. Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τις ενδείξεις επί του ελαστικού και να τις ακολουθείτε.

 

5. Μην φορτώνετε άχρηστες αποσκευές

Το κάθε έξτρα φορτίο στο αυτοκίνητο επηρεάζει την οδηγική του συμπεριφορά, την ευστάθεια του, την απόσταση πέδησης (τα μέτρα που θα διανύσει το αυτοκίνητο σας πριν σταματήσει) και την κατανάλωση του. Όλα τα ελαστικά έχουν ένα δείκτη φορτίου, ο οποίος αναγράφετε στο πλαϊνό των ελαστικών σας. Να λαμβάνετε πάντα υπόψιν τις τιμές του δείκτη φορτίου όταν φορτώνετε ένα αυτοκίνητο. Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά για τον δείκτη φορτίου ελαστικών εδώ.