Χρήσιμα

Καρτέλα ελαστικών. Τι σημαίνουν οι δείκτες. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται.

Καρτέλα ελαστικών. Τι σημαίνουν οι δείκτες.

Ποίες είναι οι πληροφορίες που λαμβάνουμε από την καρτέλα ελαστικών;

Όλα τα ελαστικά που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχουν υποχρεώτικα την καρτέλα ελαστικών με βάση τις οδηγίες της ΕΕ. Η καρτέλα ελαστικών παρέχει πληροφορίες για τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά και τα χαρακτηρίστικα ασφάλειας ενός ελαστικού με βάση τρεία κρίτηρια: την κατανάλωση καυσίμου, το φρενάρισμα στο βρεγμένο οδόστρωμα και τα επίπεδα θορύβου. Η κατανόηση αυτόν των δεικτών στην καρτέλα ελαστικού μπορεί να βοηθήσει τους οδηγούς να επιλέξουν τα κατάλληλα ελαστικά για το όχημα τους.

Αντίσταση κύλισης και κατανάλωση καυσίμου

Όλα τα ελαστικά καθώς ολισθαίνουν στο οδόστρωμα χάνουν ενέργεια. Το ποσό της ενέργειας που χάνεται είναι ανάλογο με την αντίσταση κύλισης.

Τα ελαστικά με την μικρότερη αντίσταση κύλισης είναι αυτά με την καλύτερη ενεργειακή απόδοση. Αυτό σημαίνει ότι με ένα ελαστικό με χαμηλή αντίσταση κύλισης θα οδηγήσει σε εξοικονόμιση καυσίμου, επειδή θα απαιτείται μικρότερη ποσότητα ενέργειας.

Τα ελαστικά και η πρόσφυση με το οδόστρωμα απαιτούν περίπου το 20% με 30% της κατανάλωσης καυσίμου. Η επιλογή ενός ελαστικού με υψηλή ενεργειακή απόδοση οδηγεί σε μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση χρημάτων μέσω της μικρότερης κατανάλωσης καυσίμου.

 

Πως να διαβάσετε τα σύμβολα στην Ευρωπαϊκή καρτέλα ελαστικού

Τα σύμβολα στην καρτέλα ελαστικού είναι πολύ εύκολο να αναγνωστούν από όλους ακόμα και από άτομα χωρίς καμία τεχνική γνώση. Για την ακρίβεια η καρτέλα έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι απόλυτα κατανοητή από όλους ανεξάρτητα την γλώσσα ή την τεχνική εμπειρία. Σε κάθε περίπτωση η καρτέλα ελαστικών προσφέρει πληροφορίες για τις παρακάτω τρεις βασικές πτυχές της απόδοσης ενός ελαστικού.

1. Πρόσφυση σε βρεγμένο οδόστρωμα

Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ασφάλεια μας ένα ελαστικό να παρέχει ασφάλεια σε βρεγμένο οδόστρωμα. Ο δείκτης πρόσφυσης σε βρεγμένο οδόστρωμα που συναντάμε στην καρτέλα ελαστικών παίρνει τιμές από Α έως G (αν και τα D και G δεν χρησιμοποιούνται για την ώρα).

Πως γίνεται η δοκιμασία για να ταξινομηθεί ένα ελαστικό αυτοκινήτου στην κατάλληλη κατηγορία πρόσφυσης σε βρεγμένο οδόστρωμα; Στην ουσία η κατάταξη ενός ελαστικού σε κάποια από τις κατηγορίες πρόσφυσης σε βρεγμένο οδόστρωμα είναι το αποτέλεσμα μιας απλής δοκιμασίας. Μετράμε πόσα μέτρα χρειάζεται το όχημα για να ακινητοποιηθεί, κινούμενο με ταχύτητα 80χμ/ώρα σε βρεγμένο οδόστρωμα. Ένα ελαστικό της κατηγορίας Α θα χρειαστεί 28 μέτρα ενώ ένα ελαστικό της κατηγορίας F θα χρειαστεί 46,5 μέτρα. Είναι απολύτως κατανοητό ότι πρέπει να επιλέγετε ελαστικά με υψηλότερη βαθμολογία στο δείκτη πρόσφυσης.

 

2. Κατανάλωση καυσίμου

Ο δείκτης κατανάλωσης καυσίμου που συναντάμε στην Ευρωπαϊκή καρτέλα ελαστικού παίρνει τιμές από Α έως G. Τα ελαστικά με δείκτη κατανάλωσης καυσίμου Α είναι τα ελαστικά με την μικρότερη αντίσταση κύλισης και καλύτερη οικονομία καυσίμου και G είναι το ελαστικά με την χειρότερη κατανάλωση καυσίμου λόγο υψηλής αντίστασης κύλισης.

Η κατανάλωση καυσίμου μεταβάλλεται περίπου κατά 0,1 λίτρα κάθε 100 χμ από δείκτη σε δείκτη.


3. Επίπεδα θορύβου

Ο δείκτης θορύβου μετράει τον θόρυβο που μετράται εξωτερικά, εκφρασμένο σε decibel.  Ο αριθμός των γεμάτων ηχητικών κυμάτων στην ετικέτα ισούται με το επίπεδο θορύβου των ελαστικών. Ένα μόνο ηχητικό κύμα σημαίνει ότι το ελαστικό έχει το χαμηλότερο επίπεδο θορύβου, μεταξύ 67 και 71 dB. Το υψηλότερο επίπεδο αντιπροσωπεύεται από τρία ηχητικά κύματα, που είναι μεταξύ 72 και 76 dB. Ο αριθμός των decibel εκφράζεται και με αριθμό.

 

 

Πόση διαφορά κάνει τελικά αν επιλέξουμε το κατάλληλο ελαστικό;

Η επιλογή ενός ελαστικού με υψηλή ενεργειακή απόδοση θα μειώσει τα κόστη χρήσης του αυτοκινήτου σας καθώς θα μειώσει την κατανάλωση καυσίμου. Η αλλαγή από ένα ελαστικό G σε ένα ελαστικό A θα μειώσει την κατανάλωση καυσίμου κατά 9%.

Ας κάνουμε το εξής παράδειγμα, έστω ότι το αυτοκίνητο σας έχει κατανάλωση 8 λίτρα κάθε 100 χιλιόμετρα και ότι θα διανύσετε 40000 χιλιόμετρα με ένα νέο σετ ελαστικών. Αν επιλέξετε ένα ελαστικό της κατηγορίας Α θα εξοικονομήσετε 270 λίτρα καυσίμου. Με μια μέση τιμή καυσίμου στα 1,5 ευρώ ανά λίτρο θα εξοικονομήσετε €405 για την περίοδο χρήσης των ελαστικών.

Με απλά μαθηματικά αποδεικνύεται ότι η επένδυση σε ένα ακριβότερο ελαστικό υψηλότερης ενεργειακής απόδοσης αποσβένει το αρχικό κόστος απόκτησης από την χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου.