Χρήσιμα

Ελαστικά αυτοκινήτων – Ο απόλυτος οδηγός – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ελαστικά αυτοκινήτων – Ο απόλυτος οδηγός – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο απόλυτος οδηγός ελαστικών αυτοκινήτου – όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα λάστιχα του αυτοκινήτου σας.

Είναι τα λάστιχα του αυτοκινήτου το σημαντικότερο μέρος του οχήματος σας;

Πιθανότατα όχι! Όλοι γνωρίζουν ότι ο κινητήρας είναι το πιο σημαντικό στοιχείο οποιουδήποτε σύγχρονου οχήματος. Αλλά αν το σκεφτείτε, ένα αυτοκίνητο, ακόμα και ένα υπεραυτοκίνητο με τον καλύτερο και πιο σύγχρονο κινητήρα του κόσμου, με πολλά άλογα και ροπή, δεν θα μπορεί να κάνει ούτε ένα μέτρο αν το αυτοκίνητο δεν είχε τροχούς και τα λάστιχα. Τα ελαστικά αυτοκινήτου συνδέουν το αυτοκίνητο με το οδόστρωμα. Είναι αυτά που αναλαμβάνουν το σημαντικό κομμάτι της πρόσφυσης στο οδόστρωμα, έτσι ώστε η παραγόμενη ισχύς του αυτοκινήτου να μεταφέρετε με ασφάλεια στην άσφαλτο.

Είναι κατανοητό λοιπόν πως λάστιχα αυτοκινήτου αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια του οχήματος. Για την ακρίβεια τα ελαστικά του αυτοκινήτου σας είναι το σημαντικότερο τμήμα του οχήματος σας που το αντικαθιστάτε.

 

Ποια είναι τα διάφορα είδη των ελαστικών αυτοκινήτου;

Όπως και σχεδόν όλα σε αυτό τον κόσμο έτσι και τα λάστιχα του αυτοκινήτου υπάρχουν σε διάφορα σχέδια και με διάφορες προδιαγραφές. Η επιλογή του κατάλληλου ελαστικού για το αυτοκίνητο σας εξαρτάται από μια σειρά από παράγοντες, ορισμένοι εκ των οποίων είναι: η χρήση του οχήματος και το οδόστρωμα στο οποίο κινήστε συνήθως.

Αν για παράδειγμα είστε ένας ήρεμος οδηγός που δεν κάνει υπερβολική χρήση του πεντάλ του γκαζιού και ούτε πατάει απότομα φρεναρίσματα τότε χρειάζεστε εντελώς διαφορετικά ελαστικά από κάποιον που νομίζει ότι είναι οδηγός αγώνων και πιέζει συνεχώς τα ελαστικά να αποδώσουν περισσότερο. Το στυλ οδήγησης που ακολουθείτε θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τον τύπο των ελαστικών που θα πρέπει να τοποθετήσετε στο όχημα σας.

Ο άλλος μεγάλος παράγοντας που θα καθορίσει τον τύπο του ελαστικού που θα πρέπει να τοποθετήσετε στο αυτοκίνητο σας είναι η ποιότητα και ο τύπος του οδοστρώματος στον οποίο κινήστε συνήθως. Το πιο απλό παράδειγμα είναι η εκτός δρόμου κίνηση με τα 4Χ4. Αν κινήστε εκτός δρόμου τότε χρειάζεστε ένα σετ ελαστικών αυτοκινήτου με προδιαγραφές για εκτός δρόμου κίνηση.

Ακόμα ένας παράγοντας που θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας είναι η εποχή κατά την οποία κινούμε το όχημα μας. Η χρήση των κατάλληλων χειμερινών ελαστικών αυτοκινήτου αυξάνει κατακόρυφα τα όρια πρόσφυσης σε κρύο και χιονισμένο οδόστρωμα. Προφανώς δεν θα μιλήσουμε για ένα σετ ελαστικών αυτοκινήτου για πάγο καθώς τέτοιες συνθήκες δεν συναντάμε στην Ελλάδα συχνά.

Καθώς ζούμε στην Ελλάδα και η ποιότητα του οδοστρώματος δεν είναι δεδομένη πάντα, ιδιαίτερα σε επαρχιακούς δρόμους, καλό θα ήταν να λάβομε υπόψιν μας και την οδηγική άνεση που προσφέρουν τα λάστιχα του αυτοκινήτου. Ένα λάστιχο αυτοκινήτου με μαλακό προφίλ και στο κατάλληλο ύψος προσφέρει εντελώς διαφορετική άνεση σε σχέση με ένα ελαστικό αυτοκινήτου χαμηλού προφίλ και σκληρό.

Αφού είδαμε ορισμένους από τους παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή των ελαστικών αυτοκινήτου ας αναλύσουμε τα διαφορετικά είδη ελαστικών που υπάρχουν για το αυτοκίνητο.

Ελαστικά επιδόσεων / θερινά ελαστικά

Στο παραπάνω παράδειγμα μας, αν είστε ο τύπος του οδηγού που του αρέσει να φτάνει στα όρια του τα ελαστικά τότε αυτός είναι ο σωστός τύπος ελαστικών αυτοκινήτου που πρέπει να επιλέξετε. Ο δείκτης που καθορίζει αυτή την κατηγορία ελαστικών αυτοκινήτου είναι η ταχύτητα, και όταν η ταχύτητα είναι δείκτης τότε η λέξη κλειδί είναι η πρόσφυση οδόστρωμα.

Για να πάτε γρήγορα θα πρέπει τα λάστιχα του να πατάνε στο έδαφος με σταθερότητα. Χρειάζεστε το μέγιστο δυνατό της πρόσφυσης που μπορούν να σας προσφέρουν τα ελαστικά σας, και τα θερινά ελαστικά αυτοκινήτου είναι αυτά που θα σας την προσφέρουν στον μέγιστο βαθμό.

Τα θερινά ελαστικά αυτοκινήτου και τα ελαστικά επιδόσεων είναι κατασκευασμένα από ενώσεις μαλακού καουτσούκ και το πέλμα συνήθως έχει ελάχιστη χάραξη. Η χάραξη των θερινών ελαστικών είναι προορισμένη για μέγιστη πρόσφυση σε στεγνό και βρεγμένο οδόστρωμα και η χρήση τους είναι προορισμένη για τους θερινούς και ζεστούς μήνες.

 

Ελαστικά 4 εποχών

Τα τελευταία χρόνια όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα που βγαίνουν από τις γραμμές παραγωγής αυτοκινήτων, έρχονται εξοπλισμένα με ελαστικά 4 εποχών. Τα ελαστικά 4 εποχών προσφέρουν σωστή ισορροπία απόδοσης, πρόσφυσης, ασφάλειας σε στεγνό και βρεγμένο οδόστρωμα, αποδεκτά επίπεδα θορύβου και ανθεκτικότητα. Τα ελαστικά αυτοκινήτων 4 εποχών είναι η πιο δημοφιλή κατηγορία ελαστικών εδώ και πολλά χρόνια, μεταξύ των οδηγών.

Τα ελαστικά 4 εποχών έχουν αρκετά χαμηλό επίπεδο θορύβου κύλισης και σχετικά καλή απαγωγή νερού στους βρεγμένους δρόμους.

Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω θα απορείτε γιατί δεν βάζουμε όλοι ελαστικά 4 εποχών; Τα ελαστικά 4 εποχών είναι κατασκευασμένα από σκληρότερες ενώσεις καουτσούκ, ένα χαρακτηριστικό που τα κάνει να έχουν μικρότερη πρόσφυση σε στεγνό και ζεστό οδόστρωμα. Επίσης τα ελαστικά αυτά έχουν χαμηλότερο κράτημα στις στροφές σε σχέση με τα θερινά ελαστικά επιδόσεων.

 

Ελαστικά για βροχή

Η αλήθεια είναι ότι τα βρόχινα ελαστικά δεν είναι και η πιο δημοφιλή κατηγορία ελαστικών στην Ελλάδα. Η μεγαλύτερη τους διαφορά σε σχέση με τα θερινά ελαστικά που χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα είναι η βαθύτερη χάραξη η οποία τους δίνει την δυνατότητα να αποβάλουν πιο γρήγορα και μεγαλύτερες ποσότητες νερού. Μια ακόμα διαφορά είναι στην σύνθεση της γόμας η οποία έχει την δυνατότητα να θερμαίνεται πιο γρήγορα κατά την περίοδο των βροχών (εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε αντίστοιχη περίοδο αλλά σε άλλα μέρη του πλανήτη υπάρχει).

 

Χειμερινά ελαστικά: ελαστικά για χιόνι και λάσπη ή ελαστικά για χιόνι και πάγο

Η οδήγηση τον χειμώνα μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνη αν το όχημα σας δεν είναι εφοδιασμένο με τα κατάλληλα ελαστικά. Η απόλυτη συνταγή της καταστροφής είναι να εφοδιάσετε το αυτοκίνητο σας με λάθος σετ ελαστικών και/ή χωρίς αλυσίδες των χειμώνα. Πρέπει πάντα να εφοδιάζεται το όχημα σας με ένα σετ χειμερινών ελαστικών κατά την διάρκεια του χειμώνα. Καθώς στην Ελλάδα συναντάμε πιο συχνά χιόνι παρά πάγο το ιδανικό σετ ελαστικών είναι τα λάστιχα για χιόνι και λάσπη, μπορείτε να τα ξεχωρίσετε από την ένδειξη M&S στο πλευρικό μέρος. Τα ελαστικά για χιόνι και πάγο έχουν στο πλαϊνό μια χιονονιφάδα. Τα χειμερινά ελαστικά έχουν κατάλληλη χάραξη ώστε να προσφέρουν πρόσφυση σε χιόνια ή/και πάγο (ανάλογα από τον τύπο του ελαστικού). Τα χειμερινά ελαστικά θερμαίνονται πιο γρήγορα από ένα σετ θερινών ελαστικών αυτοκινήτου και αποδίδουν καλύτερα στην κρύα χειμερινή άσφαλτο.

 

Ελαστικά παντός εδάφους

Κατάλληλα ελαστικά για ελαφριά φορτηγά και SUV. Με ανθεκτικό πλευρικό μέρος που τους προσφέρει την δυνατότητα να περνάνε πάνω από εμπόδια, δρόμους με κακοτεχνίες ακόμα και δρόμους με βράχια. Τα ελαστικά παντός εδάφους έχουν βαθύτερη χάραξη που τα επιτρέπει να έχουν πρόσφυση σε λασπώδη δρόμους, σε δρόμους με χαλίκια ακόμα και δρόμους με άμμο. Βέβαια η βαθύτερη χάραξη και το σκληρό υψηλό προφίλ σημαίνει ότι παράγουν περισσότερο θόρυβο κύλισης και έχουν χαμηλότερη πρόσφυση στο οδόστρωμα σε σχέση με ένα σετ θερινών ελαστικών. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε το SUV σας για να κινήστε ως επί το πλείστον σε δρόμους στρωμένους με άσφαλτο τότε καλύτερα να επιλέξετε ένα σετ θερινών ελαστικών για το όχημα σας.

 

Ελαστικά για λάσπη

Θα μπορούσαν να είναι μια υποκατηγορία των ελαστικών παντός εδάφους. Η διαφορά τους με τα ελαστικά παντός εδάφους είναι ότι έχουν ακόμα βαθύτερη χάραξη και το πέλμα τους είναι κατάλληλα σχεδιασμένο για να κινείται σε δύσκολα εκτός δρόμου μονοπάτια. Αν δεν περνάτε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σας στα βουνά και σε μέρη χωρίς οδικό δίκτυο τότε μην επιλέξετε αυτά τα ελαστικά γιατί απλούστατα θα σας κουράσουν και θα είναι και επικίνδυνα για κίνηση στην άσφαλτο καθώς έχουν χαμηλή πρόσφυση στην άσφαλτο.