Συμβουλές

Πώς να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας στην εποχή του κορονοϊού

Πώς να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας στην εποχή του κορονοϊού

Το πιθανότερο είναι ότι έχετε ήδη σπίτι σας τα καθαριστικά που θα χρειαστείτε

Σε μια εποχή παγκόσμιας πανδημίας όπως η τρέχουσα κατάσταση του κοροναϊού, τα αυτοκίνητά μας είναι σαν μικρές μικροβιακές φυλακές. Ότι αγγίξατε, με οτιδήποτε έχετε έρθει σε επαφή στον έξω κόσμο το έχετε μεταφέρει μέσα και βρίσκεται μέσα στο σαλόνι σας στο ταξίδι σας.

Έξι απλά βήματα για να απολυμάνετε και να κρατήσετε καθαρό το αυτοκίνητο σας

Με τα παρακάτω έξι απλά βήματα θα μπορείτε να έχετε πάντα καθαρό το αυτοκίνητο σας και απαλλαγμένο από ιούς και μικροοργανισμούς. Ακολουθώντας τα βήματα που σας παρουσιάζουμε σήμερα θα μπορείτε να είστε σίγουροι για την ποιότητα του αέρα και την καθαρότητα των επιφανειών στο αυτοκίνητο σας.

Καθαρίστε συχνά με ηλεκτρική σκούπα

Το αυτοκίνητό σας συλλέγει σκόνη και ο ανοιξιάτικος καιρός δεν ευνοεί τη μείωση της σκόνης. Είναι προτιμότερο να καθαρίζετε το εσωτερικό του αυτοκινήτου σας με ηλεκτρική σκούπα για να απομακρύνετε την σκόνη με αυτό τον τρόπο ελαχιστοποιείτε τους ερεθισμούς του αναπνευστικού. Βεβαιωθείτε ότι καθαρίζετε σχολαστικά τα πατάκια, τις μοκέτες, τα πεντάλ, τους μοχλούς τα καθίσματα και το χώρο φόρτωσης.

Σε ότι αφορά τα καθίσματα, θα πρέπει να είστε σχολαστικοί και εκτός από ηλεκτρική σκούπα να καθαρίσετε με σαπουνόνερο ή ακόμα καλύτερα αν διαθέτετε έναν ατμοκαθαριστή.

Παρατηρήστε τις γκρίζες ζώνες

Στο εσωτερικό του αυτοκινήτου υπάρχουν ορισμένα σημεία και επιφάνειες τις οποίες μπορεί να μην αγγίξετε αλλά έρχεστε σε επαφή με αυτές. Το παρμπριζ, τα πλευρικά παράθυρα και τα προσκέφαλα είναι ορισμένα παραδείγματα τέτοιων σημείων, τα οποία χρειάζονται καλό και τακτικό καθάρισμα. Οπότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις γκρίζες ζώνες του αυτοκινήτου σας.

Καθαρίστε τις επιφάνειες υψηλής επαφής

Βεβαιωθείτε ότι έχετε καθαρίσει τις επιφάνειες με τις οποίες έρχεστε σε καθημερινή επαφή. Παραδείγματα τέτοιων επιφανειών αποτελούν το χειρόφρενο, ο λεβιές ταχυτήτων, το τιμόνι, οι λαβές των θυρών και αρκετά άλλα σημεία στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Ο ιδανικός τρόπος καθαρισμού και απολύμανσης αυτών των επιφανειών είναι ο καθαρισμός με ένα διάλυμα ισοπροπυλικής αλκοόλης.

Πάρτε ένα πανί μικροϊνών, το διάλυμα ισοπροπυλικής αλκοόλης και καθαρίστε σχολαστικά όλα τα σημεία που αναφέραμε παραπάνω, καθώς και τους διακόπτες του κλιματισμού, τις χειρολαβές, τα υποβραχιόνια, τα αλεξήλια και όλες τις επιφάνειες με τις οποίες έρχεστε καθημερινά σε επαφή. Ιδανικά ρίξτε μια ποσότητα διαλύματος στο πανί και μετά σκουπίστε τις επιφάνειες, με αυτό τον τρόπο ελαχιστοποιείτε τυχόν ζημίες.

 

Απολυμάνετε τη μονάδα κλιματισμού

Η μονάδα κλιματισμού κυκλοφορεί αέρα στην καμπίνα και πρέπει να καθαρίζεται με ιδικό καθαριστικό για να μην φέρει ιούς. Η καλύτερη λύση σε αυτό θα ήταν να καθαρίσετε το πλήρες σύστημα μέχρι και το φίλτρο αέρα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην παραλείψετε να καθαρίσετε το φίλτρο καμπίνας. Αν έχετε και κάποιο καθαριστικό σε σπρέι, εφαρμόστε το στο φίλτρο πριν το τοποθετήσετε πίσω στην θέση του. Για να πετύχετε το μέγιστο βαθμό απολύμανσης πρέπει οπωσδήποτε να ψεκάσετε με απολυμαντικό πριν τοποθετήσετε το φίλτρο καμπίνας στην θέση του. Στην αγορά θα βρείτε και πολλά καθαριστικά σπρέι για αιρ κοντισιον αλλά δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για το αν αυτά τα σπρέι μπορούν να καταπολεμήσουν τον κορονοϊό.

 

Καθαρίστε όλα τα gadget και διακοσμητικά του αυτοκινήτου σας

Σε κάθε εσωτερικό ελληνικού αυτοκινήτου υπάρχουν μερικά διακοσμητικά, από κρεμαστά στον κεντρικό καθρέπτη μέχρι ότι άλλο μπορεί να φανταστεί ο καθένας. Λυπάμαι που σας το λέω αλλά αυτά τα διακοσμητικά εκτός από το να μην προσφέρουν τίποτα απολύτως, συλλέγουν επίσης σκόνη και μικροοργανισμούς. Συμβουλή είναι να τα ξεφορτωθείτε όλα, αλλά αν δεν μπορείτε να το κάνετε, τότε θα πρέπει και αυτά να καθαριστούν σχολαστικά είτε με διάλυμα αλκοόλης είτε με σαπουνόνερο.

Σε ότι αγορά τα gadget, θα πρέπει να τα καθαρίσετε με κάποιο καθαριστικό μαντηλάκι με ισχυρό αντισηπτικό. Αν δεν έχετε κάποιο κατάλληλο μαντηλάκι, μπορείτε να τα καθαρίσετε με πανί μικροϊνων και διάλυμα ισοπροπυλικής αλκοόλης.

 

Έχετε πάντα στο αυτοκίνητο σας, γάντια, μάσκες και αντισηπτικά

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχετε όλα τα παραπάνω στο αυτοκίνητο σας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει την πανδημία από τον κορονοϊό. Ιδανικά να έχετε ένα μπουκαλάκι με αντισηπτικό σε κάποιο εύκολα προσβάσιμο σημείο, έτσι ώστε να το χρησιμοποιήσετε μόλις μπείτε στο αυτοκίνητο. Ακόμα καλύτερα θα ήταν να το έχετε στο ντουλαπάκι της πόρτας, έτσι ώστε να μπορείτε να το χρησιμοποιείτε μόλις ανοίξετε την πόρτα και πριν μπείτε στο αυτοκίνητο. Οι μάσκες και τα γάντια θα χρειαστούν αν πρέπει να μπει κάποιος ακόμα στο αυτοκίνητο μαζί σας ή αν χρειαστεί να πάτε πχ για ψώνια στο σούπερ μάρκετ.